Bootstrap: Framework pre tvorbu responzívnych webov

08/04/2016 Novinky

Počet ľudí prehliadajúcich internet prostredníctvom mobilných zariadení každým rokom narastá, s čím vzniká potreba optimalizovania webových stránok pre rôzne zariadenia a rozličné veľkosti obrazoviek. Určite by ste nechceli, aby sa človek, ktorý Vašu stránku prehliada na obrazovke svojho tabletu, rozhodol kvôli jej neprehľadnosti odísť a vy by ste tak prišli o ďalšieho potenciálneho zákazníka.

Nutnosť implementácie riešení pre mobilné zariadenia a príchod responzívneho dizajnu priniesli na svet Bootstrap – front-endový framework určený na tvorbu webových stránok optimalizovaných hlavne pre mobilné telefóny a tablety, no samozrejme aj pre klasické počítače a notebooky. V tomto článku Vám predstavíme základné informácie o tomto užitočnom nástroji, aby ste dokázali zhodnotiť, či sa jedná o správne riešenie pre tvorbu Vašich stránok.

Bootstrap – Mobile First

Tento slogan, ktorý sa často v spojení s Bootstrapom používa, presne vystihuje podstatu celého frameworku. Kedysi boli stránky vytvárané pre obrazovky klasických počítačov, kvôli čomu sú prispôsobené ich veľkosti a spôsobu ovládania. Takéto stránky sa s príchodom mobilných telefónov umožňujúcich navštevovanie internetu začali postupne „zmenšovať“ tak, aby boli aj na týchto zariadeniach použiteľné. Pri tomto procese však vznikali ťažšie použiteľné verzie stránok, často dokonca s obmedzenou funkcionalitou.

Pri tvorbe webových stránok za pomoci Bootstrapu sú však uprednostnené verzie určené pre mobilné telefóny a tablety, vďaka čomu je zaručené, že stránky budú plne funkčné a prehľadné pri zobrazení na akomkoľvek zariadení. Takýto postoj je v dnešnej dobe určite správny, keďže počet návštevníkov webových stránok používajúcich mobilné zariadenia je už dnes vyšší ako počet ľudí používajúcich notebooky a klasické počítače. Určite sa však nemusíte báť, že by klasická verzia vašej stránky kvôli použitiu Bootstrapu trpela. Tento framework totiž používa nástroje, vďaka ktorým sú vytvorené stránky optimalizované pre všetky veľkosti obrazoviek.

Použité technológie

Bootstrap je front-endový framework. Jedná sa teda o sadu nástrojov určených na tvorbu toho, čo užívateľ vidí pri návšteve Vašich stránok. Používa na to HTML, CSS a JS, ktoré tvoria základ väčšiny súčasných webov.

Konkrétne je framework tvorený širokou škálou komponentov, ktoré je možné pri tvorbe stránok používať. Jedná sa o rôzne ikony, tlačidlá, navigačné nástroje, nástroje na tvorbu formulárov, označenia, panely atď. Mohli by sme ich vymenovať všetky, no podstatné je to, že tieto prvky sú štandardizované, vďaka čomu viete, že sa Vaša stránka bude správať tak, ako má, a to na všetkých zariadeniach.

Napíšte nám!

Ak si nie ste istí, či je práve Bootstrap vhodný na tvorbu Vašej webstránky, radi Vám poradíme. Napíšte nám, akú stránku potrebujete, a my Vám radi pomôžeme s výberom tej správnej technológie pre tvorbu Vašich stránok.










Kategorie blogu

Ďalšie články