Spoznajte responzívny dizajn

02/03/2016 Novinky

Responzívny dizajn je v oblasti internetových stránok, ich návrhu a tvorby jednou z najhorúcejších tém súčasnosti. V tomto článku Vám predstavíme základné princípy fungovania responzívneho dizajnu, ako aj jeho výhody a dôvody, prečo by ste ho mali používať.

Stránky by mali vyzerať dobre na všetkých zariadeniach

Kedysi, keď ešte technológie neboli tak rozvinuté, sa na internet pristupovalo viac-menej iba jedným spôsobom – prostredníctvom počítača. Rozlíšenia obrazoviek boli malé, no do veľkej miery podobné, a stránky sa navrhovali tak, aby na nich vyzerali dobre a aby sa pohodlne ovládali pomocou myši a klávesnice.

Neskôr sa však na trhu začali objavovať mobilné telefóny umožňujúce prístup na internet. Užívatelia pociťovali, že zobrazovanie a ovládanie klasických stránok na menších displejoch telefónov nebolo ideálne, až kým niekomu nenapadlo, že by sa to celé dalo urobiť lepšie. A tak začali vznikať samostatné mobilné verzie internetových stránok. Majitelia webových stránok požiadali vývojárov, aby pre nich vytvorili mobilné verzie stránok, často s obmedzenou funkcionalitou. Tu však vznikali ďalšie problémy. Správcovia stránok sa museli starať o viaceré verzie, nehovoriac o zložitom pridávaní nových funkcií, ktoré muselo byť vykonávané „dvojmo“.

Následný vývoj smeroval k tomu, čo používame dnes. Vďaka responzívnemu dizajnu môže existovať iba jediná verzia webovej stránke, ktorá sa prispôsobí zariadeniu, na ktorom je zobrazovaná. To všetko s účelom vyzerať dobre, pôsobiť prehľadne a poskytovať návštevníkovi určitú dávku komfortu bez ohľadu na to, aké zariadenie používa. A popri tom mu, čo je najdôležitejšie, poskytovať tie správne informácie o Vašich produktoch či službách.

Flexibilita všade, kde to je možné

Ak by som mal charakterizovať responzívny dizajn jedným slovom, bola by to práve „flexibilita“. Stránka sa prispôsobuje veľkosti okna, v ktorom je zobrazovaná. Neprispôsobuje sa však iba jej veľkosť, ale aj rozloženie, umiestnenie obrázkov, pomery veľkostí jednotlivých prvkov, atď. Tento efekt je väčšinou dosiahnutý použitím HTML a CSS parametrov s relatívnou hodnotou namiesto absolútnej. Pokiaľ sa však priamo nevenujete vývoju webových stránok, technické detaily pre Vás nebudú až tak dôležité...

Spokojní budú návštevníci aj vyhľadávače

Dôležité je, že návštevníci Vašej stránky budú spokojní. Bez ohľadu na typ používaného zariadenia im bude zobrazená optimalizovaná verzia Vašej webovej stránky, ktorá bude naplno využívať okno prehliadača a prispôsobovať mu rozloženie obsahu a ovládacích prvkov. Pre Vašich návštevníkov tak bude vytvorené ideálne prostredie, v ktorom sa budú cítiť dobre a spokojne. A zo spokojných návštevníkov sa často stávajú zákazníci.

Vaše úsilie však okrem návštevníkov Vašich stránok ocenia aj samotné vyhľadávače. Od apríla 2015 Google radí stránky s responzívnym dizajnom vyššie ako tie bez neho. Vy tak môžete vďaka responzívnemu dizajnu zlepšiť svoje SEO a získať lepšie pozície vo výsledkoch vyhľadávania.

Samozrejmosť v súčasnom svete

Stále viac a viac ľudí navštevuje internet prostredníctvom mobilných telefónov a tabletov. Dnes už tieto zariadenia dokonca prekonávajú klasické počítače. Pri vývoji nových webových stránok je nutné myslieť na mobilné zariadenia a použitie responzívneho dizajnu je jednoznačne najlepšou cestou. Horšie to je so zavedenými projektami, ktorých prepracovanie do responzívnej verzie so sebou prináša veľa úsilia a vysoké náklady. Skôr či neskôr sa však bude nutné prispôsobiť vývoju technológií...










Kategorie blogu

Ďalšie články